We use cookies on this page. View our Privacy Policy for more information.

M-learning je efektivní a rychlá forma vzdělávání, nejen v době pandemie

M-learning nebo také microlearning je studium pomocí mobilních zařízení, u kterého “neztrácíte čas”. Vzděláváte se kdykoliv a kdekoliv. Jak se naučit více a rychleji? A jak využít m-learning ve vaší firmě?

M-learning je efektivní a rychlá forma vzdělávání, nejen v době pandemie

Digitální svět je nám blíže než kdy jindy. Málokdo si uměl představit, jak zásadně se náš život během 365 dní změní. Lidský kontakt omezujeme na minimum, firmy se vypořádávají s homeofficy a efektivním zapojováním zaměstnanců do práce. Začali jsme využívat nové nástroje a m-learning může být jedním z nich. Vzdělávání pomocí telefonu totiž přináší nečekané ovoce.

Online výuka zažívá boom

I základní pilíře offline světa, jako je například školství, se musely v roce 2020 rychle adaptovat a přizpůsobit digitální transformaci. Studenti už se nepotkávají v učebnách, ale na obrazovkách svých počítačů - právě teď jich více než 6 milionů po celém světě získává vysokoškolské vzdělání prostřednictvím online kurzů. Možnosti e-learningů, webinářů a dalších online vzdělávacích nástrojů začaly aplikovat firmy, veřejné instituce i kulturní subjekty.

  • Jen od poloviny března do poloviny dubna 2020 se vyhledávání online kurzů na Googlu zvýšilo o více než 100 %.

Online vzdělávání není nic nového, ale právě tato doba může být impulsem zaměřit se na jeho skutečnou efektivitu a rozvoj. Už v roce 2019 81 % vysokoškolských studentů v USA potvrdilo, že technologie digitálního učení jim pomohla zlepšit známky.

Interaktivní a krátké lekce

Průměrný člověk kontroluje svůj mobil asi 150x za den. A co kdyby se při každém “zkouknutí” telefonu nebo cestě metrem mohl naučit během pár minut něco nového? Mobile learning nám umožňuje učit se kdykoliv a kdekoliv. Kurzy jsou většinou uzpůsobeny do velmi krátkých lekcí, obohacených interaktivními prvky a notifikacemi, které vás k učení vrací zpět. Probíranou látku tak máte stále na očích a oproti klasickému vzdělávání je mnohem snazší si ji zapamatovat.

  • Polovinu informací naučených standardní cestou do hodiny zapomeneme a do 24 hodin se nám z hlavy vykouří až 70 % informací.

Učíte se rychleji a více

Jak víme, právě motivace je v jakémkoliv vzdělávání nejdůležitějším hnacím motorem. Při m-learningu nestojí nad studenty nebo zaměstnanci firem strašák obrovského množství informací, které musí vstřebat. Probíraná látka k nim přichází postupně, své znalosti si v průběhu testují a kdykoliv si mohou předešlou lekci zopakovat. Dokonce až 70 % lidí uvádí, že díky možnosti vzdělávání v mobilu jsou více motivovaní k učení.

  • Mobilní studenti dokončují kurzy až o 45 % rychleji a každý týden se vzdělávají o 40 minut déle než při studiu na počítači.

M-learning

Vzdělávací nástroj pro firmy

Výhodou m-learningu není pouze efektivitivní memorování informací, je to také skvělý vzdělávací nástroj pro firmy, jejichž zaměstnanci tráví většinu času na cestách, pracují na dálku nebo mají pobočky na druhé straně zeměkoule. Příkladem může být m-learningová aplikace, kterou jsme vytvořili pro švédský Oriflame. Díky ní se mohou konzultanti a ambasadoři značky po celém světě vzdělávat a získávat veškeré informace od mateřské firmy.

“Čím dál častěji jsme z různých trhů dostávali otázku, zda by zaměstnanci mohli absolvovat kurzy offline, což v našem webovém e-learningu nebylo možné.”, popisuje Joakim Wissing, Digital Product Director z Oriflame Cosmetics jeden z důvodů pro vytvoření m-learningové aplikace. “Lidé chtěli mít možnost vzdělávat se například ve vlaku, když nemají připojení k internetu.”

“I když byla aplikace spuštěna zatím jen v Turecku, už vidíme, že se to povedlo. Naši konzultanti si mohou stahovat kurzy do mobilu a plnit je kdykoliv a kdekoliv.”, doplňuje Johan Bisenius, E-learning Project Manager z Oriflamu.

Ušetříte peníze, čas i energii

Díky m-learningovým aplikacím mohou firmy také ušetřit spoustu peněz i energie. Už nemusí organizovat pravidelná školení, stačí jen poslat zaměstnancům nebo nováčkům ve firmě odkaz na aplikaci s potřebnými kurzy. Uspokojí tím i násobně více účastníků, protože nejsou omezeni kapacitou prostoru a časovými možnostmi. Sami zaměstnanci tak určitě uvítají, že nemusí během jednoho odpoledne absorbovat všechny informace najednou v uzavřené zasedačce. Učební plán si mohou rozložit do více časových úseků a kdykoliv se k němu vracet.

“Také jsme věděli, že v současné době je pro lidi velkým prahem jít a začít se vzdělávat, pokud jde o e-learning. A tak jsme se chtěli pokusit tento práh snížit. Žijeme ve světě, který je zaměřený na mobilní zařízení a aplikace, kterou máte neustále při ruce, je řešením.”, vysvětluje Joakim.

Ten správný čas začít?

V SYNETECHu klientům nabízíme předpřipravené m-learningové aplikace, které designově i technicky přizpůsobujeme potřebám firmy. Obsahují firemní logo, font i barvy. Naše aplikace jsme vyvinuli tak, aby umožňovaly vkládat vzdělávací texty, videa, kurzy, notifikace nebo různé kvízy.

Můžete si v nich

  • zobrazit detail každého kurzu,
  • vytvořit vlastní profil,
  • přidat nový kurz
  • nebo vidět analytiku o absolvování kurzu každého zaměstnance.

I my sami vidíme, jak se náš život za poslední rok změnil. Lidé mají více času a chtějí se vzdělávat. Seriály na Netflixu už nejsou jediným středobodem pandemické krize a dokazují to i čísla. Nejznámější aplikaci k výuce jazyků, Duolingu, se zvýšil počet uživatelů v březnu loňského roku během jednoho týdne o 101 % a každý následující týden pak kontinuálně rostl asi o 40 %. Celkově se hodnota firmy během půl roku navýšila téměř o miliardu dolarů.

Možná jsme se díky koronakrizi dostali do fáze, kdy začínáme kompletně měnit zajeté procesy a nahrazujeme je novými technologiemi, které v důsledku mohou přinášet mnohem vyšší efektivitu.

Také cítíte, že je právě teď čas začít ve vaší firmě, škole nebo organizaci s m-learningem? Ozvěte se nám, rádi s vámi probereme všechny možnosti.

AppCast

České appky, které dobývají svět

Poslouchejte recepty na úspěšné aplikace. CEO Megumethod Vráťa Zima si povídá s tvůrci českých aplikací o jejich businessu.

Gradient noisy shapeMegumethod CEO Vratislav ZimaMegumethod Scribble