We use cookies on this page. View our Privacy Policy for more information.

Co se může po… kazit při nahrávání aplikace na AppStore? 

Tvorbu mobilní aplikace, na rozdíl od tvorby webu, zakončuje její nahrání na příslušný obchod - Android na Google Play a iOS na AppStore. A právě na AppStore a jeho specifika jsme se v článku zaměřili.

Co se může po… kazit při nahrávání aplikace na AppStore? 

Vývoj mobilní aplikace pro Apple (iOS) a Android, na rozdíl od tvorby webů, zakončuje její nahrání na příslušný obchod. V případě Androidu se jedná o Google Play (s výjimkou Číny, kde dominují jiné virtuální obchody) a u iOS jde o AppStore. Právě na něj se ve svém článku zaměřil CEO Vratislav Zima.

AppStore kontroluje vkládané aplikace

O odlišnostech vývoje mobilních aplikací pro Androide a iOS již víte. Dnes se zaměříme na iOS a již v minulosti vzpomínaný schvalovací proces na AppStore. AppStore je totiž charakteristický tím, že si velmi hlídá, jaké aplikace na svůj obchod pustí. Mimo automatické kvalifikace aplikace dostane dílo do ruky review tým, který appku prochází a zjišťuje, zda neporušuje některé z guidelines Applu. Že se nejedná o pouhou formalitu naznačuje fakt, že pravidla jsou zhruba na 25 stran formátu A4.

„Závislost na review týmu způsobí, že celý proces schvalování zabírá jednotky dní. V extrémních případech to mohou být i týdny.“

Průměrné časy schválení aplikace

Sám Apple uvádí, že během 24 hodin schválí průměrně 50 % aplikací a v rozmezí 48 hodin asi 90 % aplikací. Praxe ale ukazuje, že v 90 % jsou to 2 dny.

Velmi však záleží na typu aplikace. Pokud se totiž review týmu cokoli nezdá, může proces zabrat mnohem déle. Z našich zkušeností víme, že nejvíce času zabere jen samotné převzetí aplikace review týmem.

Porovnali jsme, jak si stojí naše vydané appky s daty, která uvádí sám Apple. Ve většině případů jsou realitou opravdu 1 nebo 2, maximálně 3 dny. Stala se nám ale i výjimka, kdy aplikace čekala 11 dnů, než si ji review tým vůbec vyzvedl!

Co dělat, když potřebujete mít aplikaci v určitý termín stoprocentně dostupnou na storu?

Oficiálně nic. Apple vám žádné záruky nedá a není možné si proces schvalování vymoci – nicméně i tak, můžete jít pověstnému štěstíčku naproti.

Apple totiž umožňuje požádat o tzv. Expedited review (urychlená kontrola aplikace). Pokud uvedete dobrý důvod, proč aplikace spěchá ven – např. vznikla kvůli určitému eventu, kde není možno pohnout s termínem, je k tomu Apple naštěstí schopen přihlédnout a aplikaci vzít na review přednostně. Není však záruka, že se tak opravdu stane a pokud navíc děláte expedited review opakovaně, ztratí ve vašem případě význam a již k němu přihlíženo nebude.

„Nejbezpečnější cestou je tedy stanovit si rezervu alespoň 14 dnů, během kterých nevadí, že aplikace může být zablokovaná čekáním na review.“

nahravani_iOS_aplikace_AppStore

Zamítnutí aplikace

Jaká je šance, že se vám podaří napoprvé aplikaci nahrát na AppStore? Přibližně 60 % (podle údajů z appreviewtimes.com), samozřejmě v závislosti na kategorii, kde se vaše aplikace nachází.

Nejzásadnější problém mají Apple review týmy s Guideline 2.1 – Performance: App Completeness, kdy kolem 40 % zamítnutí je právě kvůli tomuto pravidlu. Tento bod definuje, že aplikace chystající se do AppStore musí být ve své finální podobě, bez jakýchkoliv chyb a neúplných obrazovek (zkrátka detailně otestovaná).

Podle mých zkušeností je naprosto zásadní, který App review tým dostane aplikaci do rukou. Některé ji totiž proklikají velmi letmo a review guidelines neřeší příliš do detailu. Oproti tomu jsou týmy, které jsou schopné verzi aplikace zamítnout jen na základě dohadu, že by mohla porušit určitý paragraf v guidelines.

Typickým příkladem je nedávno vydaná iOS aplikace pro Sčítání lidu v roce 2021 od společnosti OKSystem a.s.. Tato aplikace přímo porušuje bod 4.2 (Minimum functionality: Your app should include features, content, and UI that elevate it beyond a repackaged website). Aplikace je totiž pouze zabaleným webem, což Apple standardně neschvaluje z toho důvodu, že pozbývá smysl, aby aplikace vůbec existovala. U Aplikace Sčítání to ale review týmu nevadilo a aplikaci na AppStore očividně pustil. Přesto jsou jednoznačně situace, kdy vývoj mobilní aplikace není vůbec smysluplný.

Např. u již zmíněné aplikace se může stát, že ji při updatu na novou verzi dostane do ruky jiný tým (ano, aplikace se kontrolují i po úpravě a aktualizaci aplikace), který pravidlo nepřehlédne, novou verzi nepustí do AppStoru, dokud vývojářské studio nedoplní nezbytnou minimální funkcionalitu, která se týmu bude zdát dostatečná, aby výtvor uznal jako AppStoru hodný.

Good practices na závěr

V SYNETECHu se snažíme, abychom byli při vývoji mobilní aplikace pro Apple přesní s termínem, kdy aplikace bude dostupná na storu, proto co nejdříve po dokončení první otestované verze nahráváme aplikace na AppStore (zákazník o tom ani nemusí vědět, aplikace bude ve storu neviditelná).

Následně může probíhat klidně týden akceptační kolečko, kde děláme ještě finální úpravy. Zároveň získáváme cennou informaci, jestli Apple review tým nenajde něco, co jsme přehlédli. Pokud vezmeme v úvahu, že 40 % aplikací se zamítne, musíme maximálně eliminovat situaci, že v den D se to stane nám. Pokud nám aplikaci tedy review tým vrátí, máme ještě prostor vše zapracovat před oficiálním termínem nahrávání aplikace na AppStore. Aneb vždy je důležité myslet dopředu a u vývoje mobilních aplikací to platí dvojnásob.

K čemu je totiž aplikace, kterou si nikdo nemůže nainstalovat?

Máte zájem o vývoj mobilní aplikace pro Apple? Kontaktujte nás, rádi se o tom také pobavíme.

AppCast

České appky, které dobývají svět

Poslouchejte recepty na úspěšné aplikace. CEO Megumethod Vráťa Zima si povídá s tvůrci českých aplikací o jejich businessu.

Gradient noisy shapeMegumethod CEO Vratislav ZimaMegumethod Scribble