We use cookies on this page. View our Privacy Policy for more information.

S garantem Tedem o tom, proč roste webový tým i proč by zaplatil týmu kurz vaření

Přečtěte si rozhovor s web developerem Tadeášem. Jak jeho tým pracuje? Kdo je ideální klient? A v čem může developerům pomoci kurz vaření?

S garantem Tedem o tom, proč roste webový tým i proč by zaplatil týmu kurz vaření

Tadeáš Musil je garantem webové platformy. Věnuje se všem technologiím, a mimo frontend vývoje se zajímá o GraphQL, backend vývoj a Docker. V práci je většinou jako první, má rád pivo, Linux a také s oblibou všechny ostatní operační systémy kritizuje. Zeptali jsme se ho na jeho tým i práci v Synetechu.

Tadeáši, ty už jsi v Synetechu 3 roky, jaké byly tvé začátky?

Do Synetechu jsem nastoupil hned po odchodu z magisterského studia. Odešel jsem z firmy, ve které jsem pracoval a nastoupil na pozici Backend Developera. Nejdříve jsme s kolegou Tomem vyvíjeli interní software na backendu a postupně se začali věnovat i frontendu. Teď dělám oboje. Pomáhám na nových projektech rozjet co je potřeba.

Takže jsi se z vůbec prvního Web Developera dostal na garanta celé platformy, dobrý :) Jak velký máš tým a na čem právě pracujete?

Pokud počítám jenom vývojáře, tak je nás tři a půl 🙂 Jeden kolega totiž zvládá programovat jak nativní, tak webové aplikace. Ale pokud bych zmínil všechny lidi, se kterými pracujeme na denní bázi, tak tam patří ještě projekt manažeři a testeři. Takže celkově asi 6 lidí.

Co se týče projektů, tak máme asi tři hlavní. První je náš dlouholetý klient Oriflame, kde děláme CMSko, které využívají lidé po celém světě. Pak máme interní projekty - náš vlastní web a weby našich projektů ASWA a AppParade. No a před půl rokem jsme začali dělat interní aplikaci pro Jablotron, která bude také mezinárodní.

Můžeš přiblížit, jak vypadá vaše práce v týmu?

Celkově se snažíme fungovat co nejvíce agilně. Stanovili jsme si v rámci týmu určité vize a cíle, kterých se snažíme dosáhnout. Máme je mezi sebou rozdělené a každý posouváme svoji část. Jednou za měsíc si pak říkáme, co se nám na toto téma povedlo a co ne. Častěji se pak potkáváme v rámci projektů, kde máme většinou stand-upy každé ráno.

Nyní hledáte další developery, co za tím je?

No chceme vydělat Synetechu více peněz 🙂 Možná je spíš dobrá otázka, proč už náš tým nemáme dostatečně rozšířený. A to je z historických důvodů. Synetech je primárně zaměřený na vývoj nativních aplikací, ale po založení web týmu jsme zjistili, že nám chodí velká poptávka i na webové projekty. A chceme je odbavit. Je nás málo na to, kolik práce máme. Už teď trochu nestíháme 🙂

Takže se objevily nějaké nové projekty?

Ano. Ještě o nich nemůžu mluvit, ale jeden z nich se bude určitě týkat práce s 3D scénou.

To zní zajímavě hlavně technologicky… už jste něco podobného dělali?

Na 3D scéně už nějaké zkušenosti máme, ale ne v takovém rozsahu. Je to pro nás hodně zajímavé. Budeme pracovat v technologii Three.js, což je javascriptová knihovna, která na webové stránce umí vykreslovat 3D objekty a zároveň dovoluje uživatelům interagovat. Používá se třeba na programování her v prohlížeči. Také máme v plánu na projektu použít realtime databázi s offline režimem, to je zatím jen idea.

web-garant-tadeas-musil

Jak se vlastně ve vašem týmu vzděláváte?

Snažíme se edukovat kontinuálně v rámci projektů. Většinou vyvstane nějaký problém, na kterém se můžeme něco naučit. Zjistíme, jak ho vyřešit a nabyté know-how pak sdílíme s ostatními. To děláme hlavně v rámci code review. Sepíšeme problém, jaká byla motivace ho řešit, jak jsme jej vyřešili a necháme ostatní se nad merge requestem zastavit a pochopit ho. V případě komplexnějšího problému zakládáme nějakou session třeba v rámci meetingu nebo thread na Slacku, kde se o tom více informujeme. Zároveň vyžadujeme využívání té nové znalosti, aby to nevyšlo nazmar.

Snažíte se posouvat i každý sám?

Jasně. v Synetechu může každý část své pracovní doby využít ke vzdělávání. My nejvíce informací hledáme v dokumentacích knihoven, issues na GitHubu a často zabrousíme i na StackOverflow. Ale žádným způsobem to neomezujeme. Spíš očekáváme od lidí iniciativu, že sami řeknou, co se chtějí naučit. Pokud zjistíme, že to tomu člověku přidá na produktivitě, tak na to kývneme. Jestli někdo bude šťastnější když se naučí vařit nějaké speciální jídlo, nabije ho to energií a pak bude v práci produktivnější, tak mu rád zaplatím kurz vaření.

Existuje nějaká specifická vlastnost nebo dovednost, kterou by členové tvého týmu měli mít? Pokud to teda není dobrý kuchařský um… 🙂

Co vyžaduji, je kritické myšlení. Potřebuji, aby se lidé v mém týmu spíš zamýšleli, co se po nich chce než aby se do všeho vrhali po hlavě. To se pak práce musí dost často předělávat. A opravdu hodně oceňuji, když někdo dokáže říct svůj názor, nebojí se oponovat návrhům klienta a přicházet s lepším řešením.

Ohledně znalosti technologií, na frontendu probíhá celý náš vývoj v Reactu, přešli jsme na psaní kaskádových stylů v CSSinJS a také zmigrovali naše know-how do React kontextu. V backendu využíváme Node.js a serverless technologie. Ale zásadní pro mě je, když vidím, že se někdo chce učit. To je mi i téměř jedno, že psal deset let v jiném jazyce 🙂

Když jsi mluvil o těch klientech, kdo je pro tebe ideální klient?

Je to někdo, kdo od nás nečeká, že jenom vysypeme kód, ale chce od nás celou analýzu byznys casu. Očekává od nás rady, chce vědět, co je na jeho návrhu dobře nebo špatně a věří nám. S tím souvisí i to, že se mu my nebojíme věci vymlouvat a navrhovat jiná řešení.

A teď k Synetechu… nyní se transformuje do firmy na principech holakracie, jak vnímáš tento přerod?

Cítím, že je to běh na dlouhou trať. Zplošťování pyramidové hierarchie není věc, která se stane za měsíc nebo za rok. Myslím, že to můžeme očekávat až za 2-3 roky. Zatím nedokážu říct, jak to nakonec bude vypadat, ale tuším, že to bude v pozitivním duchu. Základem jsou podle mě menší autonomní celky, které jsou mezi sebou rovnocenné, vzájemně se respektují a mají stejná práva.

Co tě na práci v Synetechu baví?

Baví mě ta rozmanitost. Jeden týden si sáhnu na frontend, druhý na backend, pak na návrh architektury, edukaci lidí okolo mě, jindy se věnuji hiringu atd. Myslím, že když si kdokoliv v Synetechu řekne, že si chce zkusit něco nového, tak je mu vyhověno.

A poslední otázka: Jak bys jednou větou popsal Synetech?

Řeknu to, čeho si nejvíce vážím: Velká kopa dobrých kamarádů.

Zajímá tě vývoj webových aplikací a chtěl by ses přidat do Tadeášova týmu? Napiš nám.

web-garant-tadeas-musil

AppCast

České appky, které dobývají svět

Poslouchejte recepty na úspěšné aplikace. CEO Megumethod Vráťa Zima si povídá s tvůrci českých aplikací o jejich businessu.

Gradient noisy shapeMegumethod CEO Vratislav ZimaMegumethod Scribble