We use cookies on this page. View our Privacy Policy for more information.

Senior iOS a Android Devs v německém tadoº: disciplína nebo pohoda u fotbálku?

Přečtěte si, co se naši seniorní iOS a Android developeři naučili při práci v tadoº. Co by přenesli do SYNETECHu a v čem by s Němci naopak neměnili?

Senior iOS a Android Devs v německém tadoº: disciplína nebo pohoda u fotbálku?

Dan Rutkovský (iOS Senior) a Míra Voda (Android Senior) jsou dva ze tří zakladatelů SYNETECHu. Jako naši seniorní developeři věnovali část svého pracovního života německé firmě tadoº, kde za SYNETECH pomáhají s vývojem aplikace k chytrému termostatu na regulaci topení a klimatizace, která má sta tisíce uživatelů po celé Evropě.

Jaké to je, pracovat pro německou firmu? Co by přenesli do SYNETECHu a v čem by s Němci naopak neměnili?

Kluci, od kdy jste alokovaní pro práci v Německu?

Míra (Android): Já od roku 2018, měl jsem tam ale asi půl roku pauzu a pak se znovu zapojil v září 2019.

Dan (iOS): Já jsem tam teď necelý rok a půl, od února 2020.

Jak vaše spolupráce začala?

Míra (Android): Potřebovali pomoct s delivery nové verze Android aplikace, která měla být releasovaná za tři měsíce, ale ještě na ní nikdo nezačal pracovat. Já jsem tam přijel, podíval se na tu appku a zjistil, že její architektura a kód zaostávají za tehdejším standardem. Navrhnul jsem, že by bylo fajn, kdybychom ještě před vývojem nové verze tento problém vyřešili, ať nevyvíjíme novou verzi, jejíž codebase by byl “outdated” již od začátku.

Co oni na to?

Míra (Android): Souhlasili a vznikla z toho dlouhodobá spolupráce :) Zajišťoval jsem celý proces od návrhu architektury, programování až po obsluhu CI a finální releasování. Nejtěžší bylo navrhnout novou architekturu, aby byla kompatibilní s tou starou. Ale zvládli jsme to, během podzimu ji doladili a v prosinci už jsem se vracel zpět do Čech. V létě 2019 jim opět chyběli lidi a tak jsem se vrátil.

Dan (iOS): Já jsem se zapojil až později, když potřebovali pomoct na iOS platformě. Nastoupil jsem čistě jako programátor.

Jaké to pro vás bylo, začlenit se do týmu?

Míra (Android): Pro mě byl na začátku nejtěžší jazyk :) I když máš certifikát z angličtiny, tak zjistíš, že stejně nerozumíš a vymáčknout se trvá třikrát déle, což je docela “embarrassing”. Ale oni nás brali. Byli jsme v týmu o 8-15 lidech různých národností, což bylo super. Byli tam Španělé, Kazaši, Moldavci, Kolumbijci, Portugalci nebo Egypťané.

Dan (iOS): Ze začátku jsme měli trochu problémy, protože jsme jako externisté neměli všechny přístupy, ale během korona krize už to bez nich nešlo, takže nás začali více zapojovat. Teď jsme úplně rovnocenní s jejich core zaměstnanci.

Jak probíhá den v německé firmě? Míro, ty jsi tam i docela dlouho bydlel, je to tak?

Míra (Android): Já jsem strávil dlouhou část onsite a musím říct, že jsou fakt maximálně fokusovaní na práci. V open-spacu je klid a atmosféra na soustředění. V poledne jsme šli všichni společně na oběd, což byl skvělý networking a potom jsme každý den chvíli hráli fotbálek nebo stolní tenis. Pak se zase všichni vrátili ke stolům a makali až do konce pracovní doby. To německé odhodlání, drive a tah na branku je tam hodně cítit.

Dan (iOS): Já jsem byl nakonec onsite jen 3 týdny, protože přišla korona a zavřeli hranice. Musím ale potvrdit, co říká Míra. Mně se nejvíce líbilo "hraní" po obědě :) I když jsem ty lidi v podstatě neznal, tak jsme vždycky skvěle pokecali. Byl jsem i na jednom herním večeru, kdy firma zaplatila nějaká piva a pizzy, všem napsala mail a kdo chtěl, tak přišel. To bylo cool :)

Senior_devs_v_Mnichove_tado

Co jste se na projektu naučili?

Míra (Android): Bylo skvělé podívat se pod pokličku vývoje hardwarového produktu, jak se vše validuje vůči potřebám cílového uživatele. Také jsem si uvědomil, že ne vždy jdou dělat věci nejlepší možnou cestu, že je potřeba ohlížet se i na přání zákazníka a zdroje, které máme k dispozici. Už nejsem tak zatvrzelý v tom, jak se věci mají dělat, snažím se najít správný poměr cena/výkon.

Dan (iOS): Já jsem se naučil dochvilnosti :) Němci jsou opravdu na minutu dochvilní. Když nejsi na callu dvě minuty po startu, tak už tě hledají a je fakt trapný, když se ti to stane dvakrát za sebou. Stejně tak i končí včas. Nestane se, že by přetahovali call. Tři minuty před koncem naplánují pokračování na příští týden a všichni z callu odchází.

Míra (Android): Jo, to je super. Na půlhodinovém meetingu pak neztratíš deset minut řešením, že se někdo opozdil. Berou vážně čas druhého člověka.

Měli jste také nějaké krušné chvíle?

Míra (Android): Pro mě bylo nejsložitější (kromě jazyka 🙂) předělat v hodně krátkém čase starou aplikaci na novou tak, aby byly kompatibilní a uživatelům nepadala.

Dan (iOS): Já jsem zažíval spíš “personální challenge” :) Chtěl jsem občas věci dělat jinak, líp, ale musel jsem se přizpůsobit jejich zadání. Tím, že je tadoº jeden produkt, za který všichni kopou, tak k nám přichází už hotové koncepty a nedostáváme se k tomu, proč se něco dělá z byznys hlediska. Vyjadřujeme se jen k nuancím, které se týkají platformy a vývoje.

Míra (Android): To bych trochu rozporoval… já myslím, že teď už máme docela velkou možnost věci ovlivnit.

Dan (iOS): Je fakt, že teď se to změnilo. Letos v lednu překopali strukturu a máme větší přístup k informacím a můžeme je i včas ovlivňovat. Ne, že by náš názor dřív nebrali, oni si ho váží, jen ta struktura je teď lépe nastavená.

Je něco, co byste rádi přenesli z tadoº do SYNETECHu?

Dan (iOS): Já myslím, že za ty roky, co tam Míra byl, už jsme toho do SYNETECHu dost přenesli nebo se alespoň snažili.

Míra (Android): Jo, fotbálek po obědě kluci taky hrají :) Mně se hodně líbí, jakým způsobem shromažďují informace o nových “fíčurách”. Mají jedno místo, kam všichni dodávají - od designérů, produkťáků přes vývojáře až po testery (jo, ty tam vlastně nemají 🙂). Informace tak nejsou roztříštěné, nechodí za projekťákem a neptají se, co mají dělat. Všechno vidí tam.

Dan (iOS): To se mi taky líbí. Vše drží v prezentaci na Googlu, která je pro každého dostupná. Ale jsou jiný typ firmy, my narážíme na čas a peníze. Naši projekťáci na to nemají čas. V tadoº mají dedikované týmy, které dělají user research designu a až pak se vše dostává k vývojářům jako koncept.

A co naopak? Měli by se v tadoº učit něco od nás?

Oba: Měli by mít testery 🙂

Míra (Android): To je velké mínus. Teď u nich vše testují vývojáři, což je na jednu stranu nutí, aby byli při vývoji co nejvíce opatrní, protože to po nich bude testovat jiný programátor a nechtějí si udělat ostudu. Na druhou stranu nemají dostatek prostoru ani skillu, aby vše otestovali jako dedikovaný tester.

Jaká je zpětná vazba od tadoº k SYNETECHu?

Míra (Android): Vnímají nás jako experty a náš přístup berou jako profesionální. Na vánočním večírku mi Kevin (Head of mobile apps team) i Johannes (CTO & Founder) říkali, že jsou za nás rádi a moc jim pomáháme. Tak snad to nebylo jen vánočním “ovíněním” :) Jsem rád, že to nebyl “win” pouze pro SYNETECH, ale i pro tadoº.

V jaké fázi je spolupráce nyní?

Dan (iOS): Budeme se částečně přesouvat zpět do SYNETECHu a hledáme, jestli nás může někdo v tadoº nahradit. Zjistili jsme, že u nás chybíme a tak se chceme více věnovat našemu týmu a projektům, které na nás, jako senior developerech, stojí.

Co po vás v tadoº zůstane?

Míra (Android): Hromada kódu a snad i nějaké znalosti. Když to řeknu blbě… my teď máme v týmu 3 lidi, z toho dva se onboardovali minulý rok a já jsem měl za úkol je do týmu i platformy zaintegrovat. V podstatě jsem nejstarší člen týmu na Android platformě :)

Víte, jaké jsou ohlasy na produkt?

Míra (Android): Aplikace má na obou platformách hodnocení nad 4,5 hvězdiček z 5, což mi přijde na appku, která má sta tisíce uživatelů, super. Podporuje asi 6 jazyků - angličtinu, němčinu, holandštinu, italštinu, španělštinu a francouzštinu.

Zásadní otázka nakonec - máte doma tadoº?

Míra (Android): Já ne, já mám divný kamna, na který to nejde :)

Dan (iOS): Míra by si tadoº mohl namontovat leda na vodovodní kohoutek :) Já jsem ho od nich dostal k Vánocům. Normálně bychom ho jako externisté nedostali, ale protože jsme hodní a jsme tam dlouho, tak nám ho dali. A jsem s ním spokojený.

Chcete pomoct s urychlením delivery, kompletním refaktoringem, návrhem nové architektury nebo auditem současného stavu aplikace? Ozvěte se nám. Míra s Danem mají v této oblasti bohaté zkušenosti a rádi s vámi vše proberou.

ios_dev_daniel_rutkovsky

android_dev_miroslav_voda

AppCast

České appky, které dobývají svět

Poslouchejte recepty na úspěšné aplikace. CEO Megumethod Vráťa Zima si povídá s tvůrci českých aplikací o jejich businessu.

Gradient noisy shapeMegumethod CEO Vratislav ZimaMegumethod Scribble