We use cookies on this page. View our Privacy Policy for more information.

Zápisky CEO z Indie - země, kde 300 milionů lidí čeká na vaši aplikaci

Indie je Mekkou nejen technických supportů, ale vývojářů obecně a také líhní startupů. Jak se tahle země liší byznysově od České republiky? Proč je tu zásadní networking, nebo s čím tu může prorazit tuzemské vývojářské studio?

Zápisky CEO z Indie - země, kde 300 milionů lidí čeká na vaši aplikaci

Indie je Mekkou nejen technických supportů, ale vývojářů obecně a také líhní startupů. Jak se tahle země liší byznysově od České republiky, proč je tu zásadní networking, nebo s čím tu může prorazit tuzemské vývojářské studio?

O tom jsme si povídali s naším CEO, který se vrátil z technologické inovační obchodní mise pořádanou Velvyslanectvím České republiky v Dillí.

technologická mise Indie Vratislav Zima

Popiš nám, jak mise v Indii probíhala?

Přiletěli jsme do města Bengalúr, které je místní Mekkou IT a vývojářů – říkají tomu tady Silicon Valley Indie.

Byla to tedy logicky první destinace naší české technologické mise a zjišťovali jsme tu, jak zde fungují startupy, byznys a technologie celkově. Nedávno tady dokonce vznikl samotný český inkubátor.

V Bengalúru jsme strávili 2 dny a za tu dobu jsme stihli několik schůzek s vládními představiteli. Setkali jsme se i s předsedou vlády státu Karnataka, což je jedna z jižnějších oblastí. Po celou dobu jsme cítili silnou motivaci ze strany Indie ke spolupráci s českými startupy.

Zkrátka je vidět, že se česká ambasáda snaží, aby se česko-indické byznysové vztahy prohlubovaly a zatím se jim to dost daří. Výsledky možná ještě nejsou tolik hmatatelné, ale aktivita je tak enormní, že se to brzy jistě zlomí.

Trochu jsi to už nakousl, ale co bylo cílem mise?

Cílem mise bylo v podstatě seznámit české startupové firmy s obchodním prostředím Indie - taková Czech Technological Mission.

Velvyslanectví, jmenovitě Milan Hovorka a Milan Dostál se velmi snaží, aby české startupy prorazily od Indie a mohly tam dělat byznys a naopak, indické startupy skrze Českou republiku chtějí proniknout do Evropy.

Během 4 dnů jsme od místní vlády dostávali informace, jak to v zemi funguje - od investičních vládních organizací, po velké byznysy. Navštívili jsme třeba firmu Infosys, která má přes 200 tisíc zaměstnanců po celém světě. Jejich kampus, to je neuvěřitelné místo, které má 90 silnic a jezdí se tam na golfových vozících. V době naší návštěvy zde bylo 20 tisíc lidí a byl to úplně jiný svět.

Hodně se tu ukázaly protipóly Indie, kde je buď strašlivá chudoba, nebo extrémní bohatství. A i my jsme tu zažívali protipóly úspěchů a neúspěchů, jeden den jsme například potkali příšerné lidi, další den skvělé lidi…Mise pro mě tedy byla extrémně zajímavá z toho pohledu, že jsme viděli průřez toho, co indický trh nabízí.

Ačkoliv určitě při první misi nejde očekávat, že si člověk odveze hromadu zakázek a propojení, je pravdou, že kontaktů jsme díky velvyslanectví měli spoustu.

Říkal jsi, že tahle mise byla pro startupové projekty, takže kdo tam s tebou krom SYNETECHu cestoval?

Byla zaměřená na SME, což znamená small and medium enterprises – malé a střední podniky.

Česko i Indie je chtějí podporovat, protože jde v případě obou zemí o páteř ekonomiky.

S námi do Asie cestovalo dalších 5 firem, ale opravdu SMT jsme byly dvě. My, SYNETECH a firma pikto.Digital, která se zabývá digitálním tiskem textilu, což je v Indii velké téma, vzniká při něm totiž velké množství odpadu. Tahle firma vše ale řeší bezodpadově, a navíc jejich technologie nespotřebovává vodu, což je opravdu revoluční. Dále s námi letěli představitelé Kiwi.com, budoucího jednorožce z Brna, lidé z Akademie věd, kteří představovali různé způsoby využití biotechnologií, CzechInvest a v průběhu se k nám připojila firma Pragotherm, která má natírací směs, která z fasády domů odstraňuje plísně a bakterie a ta měla by tedy vydržet mnohonásobně déle. Jejich cílem je v Indii natřít Tádž Mahal.

Vratislav Zima a Indie

Dokázal bys popsat, jak vypadal den na misi?

Probíhal tak, že jsme se vzbudili ráno v půl osmé a vyrazili se podívat třeba do jednoho z inkubátorů a plán byl napnutý k prasknutí - schůzky a zase schůzky - třeba s lidmi z podobných akcelerátorů nebo s prezidiem výše zmíněné korporace Infosys. Krom schůzek s představiteli firmy jsme si mohli prohlédnout jejich ohromující kampus.

V Indii je všudypřítomná špína, lidé jezdí, kudy chtějí, troubí, všude se práší… A najednou člověk přijede do areálu za obrovským plotem, kde jsou různé tvary budov, zeleň, chodí tu šťastní lidé… Moderní, krásný a neuvěřitelný zelený svět odříznutý od zbytku Indie.

A pak už jsme přejížděli na letiště, což trvalo 2 a půl hodiny, místní doprava je neuvěřitelná, protože jsme byli ve městě, které mělo 8 milionu lidí, tedy skoro jako celá Česká republika. Ale vše jsme stihli a přeletěli do Nového Dillí, kam jsme dorazili někdy v 11 hodin večer. Tam dostal náš velvyslanec skvělý nápad, že půjdeme k němu na panáka a skončili jsme ve 4 ráno. A pak už zase vstávat v 7 hodin do dalšího dne plného schůzek, návštěv inkubátorů.

Co dalšího tě tu překvapilo?

Tak třeba v Novém Dillí jsme navštívili inkubátor zaměřený na mobilní technologie jako IoT, umělá inteligence, mobilní aplikace a rozšířená realita. Mají tam různá poschodí, kam mohou chodit startupy dle svého zaměření a pracovat na technologii, kterou potřebují.

To mi přišlo extrémně zajímavé z hlediska toho, že u nás je spoustu inkubátorů, které jsou věnované byznysu obecně, ale Indové mají velmi silný záběr na konkrétní technologie, které se zaměřují na vývoj kolem těchto segmentů. Asi se jim to vyplácí, protože je jejich trh extrémně fokusovaný na mobilní telefony a oni adoptují mobilní technologie opravdu hodně rychle.

Během pár let je vytyčený cíl modernizovat celou zemi - postavit po celé Indii 100 smart cities, doručit mobilní telefony dalším 400 milionům lidí (v současnosti je má 300 milionů). A vláda v tomhle snažení extrémně pomáhá.

Zpátky k misi – krom toho, že jste se prezentovali vy, tak jste si určitě také poznatky odnesli. Jaké to jsou?

Třeba to, že v Indii nemá smysl působit jako firma, která se živí zakázkovou výrobou aplikací, protože ty místní to udělají za zlomek naší ceny, i když kvalita se samozřejmě může lišit. Pročeské startupy jsou důležité jiné věci. Stěžejní je pro nás umístění České republiky v srdci Evropy, protože můžeme fungovat jako partner pro evropský trh.

Vláda zde totiž hodně podporuje mobilní technologie a pokud někdo přijde s opravdu zajímavou, neuvěřitelně rychle se tu adoptuje.

U nás používá v telefonu člověk průměrně 4 aplikace, v Indii je to třeba kolem 20.

Můžeš po tolika schůzkách říct, zda a jak se liší byznys u nás a v Indii?

Rozdíly jsou enormní. My nabízíme kvalitu našich služeb a technologického zpracování, ale v Indii to funguje tak, že když se mezi dvěma lidmi vytvoří dobré vztahy, tak prostě byznys dopadne a na nic dalšího se nehledí. Nechci říkat, že pro ně není kvalita důležitá, ale určitě hraje prim vztah a třeba fakt, že vím, že můj protějšek ve druhé firmě má psa, který se jmenuje Ťapka…:) Vytvářet blízké vztahy je tu tedy základ.

A je Indie v něčem IT specifická?

To je hodně dané kulturou, oni třeba nedokáží říct ne. Nechtějí být negativní, a tak na všechno řeknou: „Ano, to bude,“ a tak podobně. V IT se to projevuje tím způsobem, že když se blíží deadline a zeptáte se Inda, jestli stíhá, vždycky vám řekne ano. Není to tak, že by lhali, ale prostě nechtějí říct ne. To je obrovská nevýhoda místní kultury, oni to myslí dobře, ale potom je to v byznyse složitější…

Je také velmi složité najít tu lidi, kterým můžete věřit. Nechci říkat, že zde nejsou kvalitní programátoři, jsou a je jich hodně, ale člověk musí dělat větší síto a řešit, koho přijme nebo ne. Je tu hodně takových, se kterými se raději vůbec nechcete bavit a kvalitních lidí je málo. Ale jsou tu a dají se najít.

Co si z mise odnášíš?

Rozhodně to, že máme v Indii skvělou ambasádu.

Sice jsme geograficky malá země, ale je tu o nás hodně slyšet. A také jsem si tu uvědomil, jak moc malí v Česku jsme a určitě bychom měli a musíme expandovat. Jak mi řekl třeba prezident Infosysu a má pravdu – když člověk neexpanduje, nic nedělá. A tak prý máme při návštěvě příští rok mít alespoň 250 lidí (směje se). Ale poučení aplikovatelné pro všechny? Expandujte a nebojte se toho! Indie je jednou z cest.

Líbily se vám naše tipy na zahraniční expanzi?

Přečtěte si, jak vypadá práce na globálním projektu v praxi. SYNETECH již 5 let spolupracuje s Oriflame na celosvětové aplikaci, a tak jsme pro vás dali dohromady naše rady, tipy a postřehy.

AppCast

České appky, které dobývají svět

Poslouchejte recepty na úspěšné aplikace. CEO Megumethod Vráťa Zima si povídá s tvůrci českých aplikací o jejich businessu.

Gradient noisy shapeMegumethod CEO Vratislav ZimaMegumethod Scribble